Swan by Kontiki: Ένα πλωτό εστιατόριο στη Ρόδο γράφει τη δική του γευστική ιστορία
Μια νέα εποχή ξεκινά στη Ρόδο, με το Swan by Kontiki να ανεβάζει τον πήχη στη διασκέδαση και τη γαστρονομία. Ένας πλωτός προορισμός, σχεδιασμένος για να αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις, μέσα από εκλεκτές γεύσεις, προσεγμένα μουσικά vibes και ανεμπόδιστη θέα 360°.
Απλωμένο σε τρία επίπεδα, το Swan προσφέρει μια ολιστική εμπειρία: από το signature dining και τα δημιουργικά cocktails μέχρι τα curated DJ sets και την αίσθηση πολυτέλειας που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του χώρου.
Αγκυροβολημένο στο εμβληματικό λιμάνι του Μανδρακίου –εκεί όπου η καρδιά της πόλης συναντά το απέραντο γαλάζιο– το Swan αποκαλύπτει την πιο όμορφη πλευρά της Ρόδου: από τη μεσαιωνική αύρα της Παλιάς Πόλης μέχρι τα διάσημα ελάφια που στέκουν φρουροί στην είσοδο του λιμανιού.
Η ιδέα για το Swan by Kontiki γεννήθηκε από τα ταξίδια του Κώστα Αποστολίδη στο εξωτερικό. Εκεί, ο επιχειρηματίας ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των πλωτών εστιατορίων και των lounge bars και αναγνώρισε αμέσως το κενό που υπήρχε σε μια περιοχή με τόσο πλούσια ιστορία και απαράμιλλη φυσική ομορφιά, όπως η Ρόδος.
«Σκέφτηκα πως στη Ρόδο έχουμε ήδη το “Κοντίκι”, ένα μοναδικό πλωτό σκάφος – ίσως μόνο άλλο ένα σαν κι αυτό υπάρχει στην Αθήνα. Ήταν παρατημένο στο λιμάνι, ξεχασμένο… Έτσι πήρα την απόφαση να το ανακαινίσω από την αρχή», σημειώνει και προσθέτει:
«Το Swan δεν μοιάζει με κανένα άλλο concept στην ελληνική εστίαση. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό και πιστεύω πως θα αλλάξει και την ίδια την εικόνα του λιμανιού της Ρόδου».
Ο ορίζοντας του project δεν σταματά στο σήμερα.
«Όταν από το 2029 το λιμάνι θα πάψει να φιλοξενεί ημερόπλοια και θα υποδέχεται αποκλειστικά σούπερ γιοτ, το Swan θα είναι το στολίδι του. Ένας σταθερός πόλος έλξης για επισκέπτες που αναζητούν το εξαιρετικό».
Τον ίδιο ενθουσιασμό για τη λειτουργία του Swan by Kontiki μοιράζεται και ο μάνατζέρ του, Κώστας Ντούφας. «Είναι μια εμβληματική επιχείρηση.
Στην ουσία, ένα αξιοθέατο για την πόλη της Ρόδου. Εμείς ήρθαμε να το αναβαθμίσουμε και να το φτάσουμε εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται. Χρειάστηκαν περισσότεροι από πέντε μήνες εντατικής δουλειάς για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά, σε κάθε επίπεδο. Το Swan σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα bar-εστιατόρια στη Ρόδο – και, ίσως, ένα από τα πιο ιδιαίτερα σε όλη την Ελλάδα.
Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη: δεν θέλουμε απλώς να έρθει κάποιος να φάει. Θέλουμε να ζήσει μια εμπειρία. Αυτό σημαίνει κορυφαίο σέρβις, εξαιρετική πρώτη ύλη, πιάτα δημιουργικά και απολαυστικά, και μια συνολική αίσθηση φροντίδας και αισθητικής που μένει».
Στο Swan by Kontiki, η γαστρονομική εμπειρία είναι όσο μοναδική όσο και το περιβάλλον που τη φιλοξενεί. Ένα πλωτό εστιατόριο που δεν αρκείται στο να βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, αλλά βουτάει βαθιά μέσα στη γεύση.
Ο executive chef Λευτέρης Ντρέρης εμπνέεται από τη διατροφή των παλιών Ελλήνων ψαράδων και σφουγγαράδων, αντλώντας αναφορές από τα πολυήμερα ταξίδια τους στο Αιγαίο. «Τι έπαιρναν μαζί τους όταν δεν υπήρχαν πάντα φρέσκα ψάρια; Γαλέτα, ντομάτα, ελιές και λευκό τυρί σε άλμη - κι εμείς καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας με ένα πιάτο βασισμένο σε αυτή την απλότητα, ανανεωμένο μέσα από τη δική μας ματιά».
Το μενού είναι γεμάτο εκπλήξεις: Από τον τόνο με λίπος Wagyu, τρούφα και καμένο μέλι, μέχρι τις κροκέτες αστακού που σερβίρονται επάνω σε φυσικό σφουγγάρι από την Κάλυμνο, ένα πιάτο που «παντρεύει» υφή, παράδοση και τεχνική. Ξεχωριστή θέση έχει και η τσιπούρα crudo, ελαφρώς παστή και μαριναρισμένη με ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και μυρώνια, που σερβίρεται πάνω σε τραγανή λαδόπιτα.
Από τα δυνατά χαρτιά του μενού, η αστακομακαρονάδα και η αχινομακαρονάδα, σε εκτελέσεις με ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά και το χταπόδι στιφάδο, εμπνευσμένο από τις γεύσεις της Σαρακοστής, αποδεικνύουν πως η ελληνική κουζίνα είναι ο βασικός πυλώνας, με σύγχρονες τεχνικές και διακριτικές επιρροές από την Ασία να τη συνοδεύουν.
Για τους λάτρεις του sushi, το ειδικά διαμορφωμένο μενού προσφέρει μια σειρά από κλασικά και premium rolls, όπως το California roll με καβούρι και yuzu tobiko, το Spicy tuna με sashimi, wasabi salsa και flakes από katsuobushi, καθώς και το εκλεπτυσμένο Surf & Turf με γαρίδα και αυθεντικό wagyu. Η γευστική εμπειρία συμπληρώνεται με nigiri, new-style sashimi, ή ένα σετ ceviche με φρέσκο σολομό και aji amarillo.
«Δεν θέλουμε να θυμίζουμε ψαροταβέρνα», τονίζει ο σεφ. «Οι επισκέπτες μας βρίσκονται πάνω στη θάλασσα, αλλά αυτό που γεύονται είναι κάτι πιο εξελιγμένο, πιο σύνθετο. Μια εμπειρία που μένει».
Τη γαστρονομική αφήγηση ολοκληρώνει με εντυπωσιακό τρόπο ο pastry chef Λάζαρος Πάχος, ένας δημιουργός με διεθνή εμπειρία: από το βραβευμένο Βαρούλκο, το Costa Navarino, μέχρι κορυφαίες συνεργασίες σε Κοπεγχάγη, Αμερική, Κύπρο και πολυτελή ξενοδοχεία της Ρόδου.
Κι όμως, επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει στον τόπο του και να δημιουργήσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Το Neptune’s Treasure, ή αλλιώς το «σεντούκι του θησαυρού», είναι μια σοκολατένια έκπληξη με Baileys, βανίλια και καραμέλα, που ξυπνά όλες τις αισθήσεις.
Το signature επιδόρπιο The Swan με κρέμα yuzu, σορμπέ από blood orange και ginger είναι όσο κομψό όσο και ο χώρος που το φιλοξενεί, ενώ το Tipsy Cake, ένα καραμελωμένο τσουρέκι με Kirsch και cookie cream, είναι ένα πιάτο που απογειώνει την έννοια του sharing.
Γλυκό υπερπαραγωγή, φτιαγμένο για να εντυπωσιάζει. «Μέσα από τα γλυκά μας θέλουμε να δείξουμε φαντασία, χαρακτήρα και να προσφέρουμε στον επισκέπτη κάτι πραγματικά αξέχαστο», εξηγεί ο pastry chef.
Το Swan by Kontiki αποτελεί τη νέα πρόταση υψηλής φιλοξενίας και αισθητικής στη Ρόδο…
Ένα σημείο συνάντησης για όσους επιλέγουν να ζουν και να απολαμβάνουν τη ζωή με στιλ.
· Τοποθεσία: Πλατεία Νεωρείου, Ρόδος 851 00
· Τηλέφωνο: 697 254 3322 · Μενού: www.swanrhodes.com
Κρατήσεις: i-host.gr